Werk

CHAOS
toonmoment | 15 april ’23 | Bij’ De Vieze Gasten

Beeld: Shirin Rabi

Beeld je een wereld in waar chaos regeert, waar normvervaging de norm is en waar outcasts zondigen tegen elke denkbare zonde. Een plek waar wargeesten heersen. Ze kleuren de lijntjes weg, ontstemmen de piano en vullen je zakken. In de hoop de vastgeroeste systemen in de buitenwereld terug in beweging te krijgen. Daarbij geldt maar één wet: alle regels kunnen op elk moment veranderen.

“Soms moet ge uzelf afbreken om uzelf daarna weer verkeerd ineen te steken.”

Twee keer per jaar werkt Jong Gewei tijdens een intensieve werkperiode naar een publiek toonmoment toe. De bende vertrekt daarbij steeds vanuit eigen verbeelding en thema’s die ze zelf belangrijk vindt. Deze werkweek gingen ze aan de slag rond chaos. Nu tonen ze u graag hun work-in-progress, bij de Vieze Gasten, waar ze kind aan huis zijn.

Verwacht u aan een toonmoment zoals u de bende van Jong Gewei kent: bevlogen, jong, vol lef, hyperdivers en met -om in het thema te blijven- een gezonde dosis chaos. Kom af! En ontdek mee wat de disruptieve én constructieve kracht van chaos kan zijn.

Van en met Adel, Aleks, Alexia, Ali, Alice, Bart, Brigitte, Ebenezer, Famke, Gabriel, Georgina, Haider, Heba, Indrit, Juliette, Lena, Lore, Minas, Mohamed, Nadya, Renée, Samy, Seba, Simon, Sofie, Tina, Yaël

SWEATSHOP
toonmoment | 15 & 16 september ’22 | Bij’ De Vieze Gasten

Beeld: Brigitte Mys
Beeld: Brigitte Mys
Last van angstaanvallen, puistjes, onwelriekende lichaamssappen of maatschappelijke verzuring? Laat je zuiveren in onze wellness-hamam-sauna-sweatshop.
Kom proeven van ons diverse aanbod aan wellness-faciliteiten:
van exorcisme tot taalzuivering, van body cleansing tot cultural cancellation.
Wij ontvangen je onbevlekt en recycleren je lichamelijk en geestelijk afval.
Je gaat weer buiten als een lege pagina, een nieuw mens.
Want Jong Gewei wast witter dan wit.

Twee keer per jaar werkt Jong Gewei tijdens een intensieve werkperiode naar een publiek toonmoment toe. De bende vertrekt daarbij steeds vanuit eigen verbeelding en thema’s die ze zelf belangrijk vinden. Deze werkweken gingen ze aan de slag rond reinheid.
Wat benoemen we als onrein en wie is zuiver?
Wat als de angst voor onreinheid het helemaal van je overneemt?
Na 10 dagen van research en creatie presenteren ze u graag hun work-in-progress
over het kruispunt tussen politieke correctheid, zweet, maandverband en paddenstoelen.
 
Van en met Adel, Aleks, Ali, Arno, Bart, Brigitte, Ebenezer, Elisa, Elyas, Georgina, Haider, Heba, Indrit, Juliette, Lena, Lore, Renée, Samy, Sofie, Shushanik, Suzanne, Tina, Yaël

Donderdag 15/9 – 20u – Bij’ De Vieze Gasten
Vrijdag 16/9 – 20u – Bij’ De Vieze Gasten
 

YOU HAVE THE RIGHT TO REMAIN VIOLENT
toonmoment | 9 april ’22 | Bij’ De Vieze Gasten

Beeld: Alice D’hondt

De werkweek in april was een intensivering van een werkproces dat al maanden bezig was rond macht in al zijn vormen. 
“You have the right to remain violent” werd een voorlopig sluitstuk van een boeiend werkproces. Van raciale profilering, tot #metoo, van geweld tegen de politie tot real life superheroes. Wie bepaalt de regels, wie mag ze overtreden en wie speelt er vals?

SOLO’S – STAFETA: VOORSMAAKJE
toonmoment | 9 april ’22 | Bij’ De Vieze Gasten

Beeld: Alice D’hondt
Een groeiende groep Jong Geweiers is eraan toe om ook eigen werk te beginnen ontwikkelen. Vanaf 2023 wordt daarom STAFETA opgericht, een artistiek labo waarbinnen zij kunnen doorgroeien als makers, spelers en denkers. Arno, Ebenezer en Suzanne gaven alvast een voorsmaakje van hun eigen onderzoek.

SOLO’S
toonmoment openingsfestival | 2 oktober ’21 | Bij’ De Vieze Gasten

GODS IN THE CLOUD
toonmoment // 4 september ’21 – Bij’ De Vieze Gasten

Waarom past het deksel van de waarheid soms zo slecht op het potje van de werkelijkheid? In tijden van propaganda, relatieve waarheden en fake news, gaat Jong Gewei te rade bij de enigen die nog écht lijken te zijn: de goden. Ze stijgen op naar The Cloud, zweren elkaar eeuwig trouw en gaan in groepstherapie, ver van het alziende oog van de media. Ze bricoleren een mensheid 2.0, liefst ééntje met échte liefde en zonder de fouten van de eerste mislukte pannenkoek. 

Een voorstelling van: Juliette Guimet, Yaël Bobo, Simon Voet, Suzanne Versele, Odile Versele, Ebenezer Ankrah, Indrit Aliu, Elyas Al Nasser, Jente Dhose, Lena Bulckaert, Myrtil Simeon, Renée Goethijn, Amélia Malfait, Elise De Vos, Lore Termont en Bart Capelle.

 

Jong Gewei: een collectief van jonge doeners die theater maken zonder te veel fanfare

Radicale toegankelijkheid in de kunstensector en het kunstonderwijs? Hoe creeër je dat? Met dit CERA impulsproject ontwikkelen Jong Gewei, Platform-K, Vooruit en KASK Drama een gedeelde praktijk van samen wonen, samen werken, samen leren en kennis delen.

Samen willen ze het artistieke coachingsaanbod voor mensen met een beperking vergroten en de sociale ondersteuning voor jong artistiek talent met uiteenlopende culturele en sociale achtergronden versterken. Dit artikel door Sofie Joye zoomt in op de praktijk van Jong Gewei, bekeken vanuit het perspectief van haar deelnemers en makers in spe.

“Je komt in aanraking met  verschillende meningen, verhoudingen, intenties en visies op de wereld. Als jij een verhaal vertelt, zijn er bij Jong Gewei meteen 20 verhalen die een andere invalshoek introduceren en vertel je uiteindelijk samen een verhaal dat zoveel rijker is. Je kan geen vooroordeel hebben of dat wordt omvergeworpen in de groep.”

Lees hier het volledige artikel.

WHAT IF GODS WERE AMONG US, BUT WE JUST DID NOT SEE THEM?
– Eenzame goden in de Brugse Poort

BOUFFE ET BATAILLE
door UNITED FEDERATION OF OUTSIDERS/OPPONENTS
19 09 2020

We organiseerden met onze vrienden U.F.O. een conflict.

Onderzoek. Geen theater. 

Politiek. Niet altijd correct.


“Welkom bij U.F.O.

De Verenigde Federatie van Opponenten en Outsiders

Vandaag doen we aan politiek

Vandaag doen we aan oorlog

Vandaag doen we aan passionele liefde

Vandaag doen we niet aan theater

Geen protagonisten

Geen antagonisten

Alleen agonisten:

spelers die de arena betreden met bewondering voor elkaar


We gaan spelen

Want spelen is waar menselijke cultuur begint,

voor ze versmacht wordt met te veel regels en moraliteit

We nemen de regels niet serieus

maar we nemen het spel serieus

Er zijn geen regels in ons spel van politiek en passie

Behalve één:

Kom uit de loopgraven

 

U.F.O. staat voor positie innemen

Begeren in plaats van beheren

Désirer au lieu de diriger

Temperament instead of management

Laat het spel beginnen”

Openingsspeech van ‘Bouffe Et Bataille’.

DROP BY DROP
Première vr 09 10 2020

foto (c) freddy Willems

In de zomer van 2019 maakten acht jongeren uit de atelierwerkingen van Kopergietery, Victoria Deluxe en Jong Gewei een werkreis naar Palestina. Ze trokken tien dagen rond in de Westbank en bezochten Tel Aviv. Twee jongeren konden niet mee omdat ze geen visum kregen om Israëlisch grondgebied te betreden, zij volgden de reis noodgedwongen mee vanuit Gent.

Vraag je aan de jongeren wat de onderdompeling in dit conflictgebied met hen deed, dan antwoorden ze: ‘mijn hart is duizend keer gebroken’, ‘lifechanging’ of ‘er is in vuur in mij aangewakkerd dat niet meer uit zal gaan’. In Drop by drop zoeken ze samen met Craig Weston en Giovanni Baudonck een vorm om dat vuur te delen met een publiek.

“De reis naar Palestina en deelnemen aan het project heeft mijn visie op de wereld en op conflictsituaties zeker en vast doen veranderen. Door de gezichten en verhalen achter cijfers en statistieken te leren kennen, begon ik ook anders te kijken naar andere statistieken en cijfers. Elk cijfertje kreeg een gezicht, een verhaal, een familie, vrienden, een passie,… en zo kreeg elk conflict en elk thema een veel grotere impact op mij dan het voorheen ooit had. Sinds de reis probeer ik zo veel mogelijk om naar individuele mensen hun verhalen te luisteren over hoe het is in hun situatie, in de plaats van enkel Wikipediapagina’s of artikels te lezen geschreven door buitenstaanders. Ik probeer naar die stemmen te zoeken en te luisteren die gehoord moeten worden, het is tenslotte hun situatie waarover we het hebben.” – Yaël

theatervoorstelling door KOPERGIETERY, KGbe & Victoria Deluxe
ism. Jong Gewei

Info en tickets

AFGELAST
KAMP + PUBLIEKE HAPPENING 12 aug.
bij Theater Antigone, zomer 2020

Op het moment dat de extreem conservatieve Vlaams-nationalistische jongerenbeweging ‘Schild en Vrienden’ de propagandistische kracht van online platforms ontdekte en bijgevolg de sociale media veroverde, ging Jong Gewei aan het denken over de golf van identitaire bewegingen wereldwijd én over de gevaren, maar ook de waarde van vaderlandsliefde. 

In 2018 exploreerden ze de krochten van het rechtse gedachtegoed en populisme. Het materiaal dat hier rond verzameld werd, kwam destijds samen in een toonmoment met als titel ‘Shield and Friend. May the force be with you.’

Exact één jaar later zetelt Dries Van Langenhove in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en wordt vanuit de overheid het idee voor het opstellen van een Vlaamse Canon naar voor geschoven, met bovenaan de lijst ballekes in tomatensaus en F.C. De Kampioenen.

Jong Gewei besluit hieraan mee te schrijven en gaat op zoek naar wat deel zou moeten uitmaken van een Interplanetaire canon: één die verbindt in plaats van polariseert. Ze wilden het vragen aan 100 Vlamingen van diverse pluimage, maar de straten waren leeg. Een klein virus had het publieke en economische leven namelijk stil gelegd. 

Nu de mensheid opnieuw zou kunnen beginnen, zou het dan ook anders kunnen gaan? 

Jong Gewei wil niet meer uit elkaar gedreven worden, ze wil verbinden. Maar hoe bereiken we een publiek in deze tijden van collaps? Deze zomer gaat Jong Gewei op zoek naar een publiek en naar nieuwe manieren om dat publiek te ontmoeten.

Van 6 tem 12 augustus wordt er bij Theater Antigone in Kortrijk samen gewerkt, geslapen en gegeten. Op 12 augustus tonen we de resultaten tijdens een publieke happening, waar ook u van harte bent uitgenodigd!

Meer info volgt snel.


Chronieken van de Nachtwandelaars
UFO

Tijdens de lockdown begonnen TransfoCollect en Jong Gewei na enkele zoomsessies te wandelen. Het waren vooral stilte wandelingen in parken of bossen, met af en toe een vraag en daaropvolgend een kort gesprek. Er werd gewandeld op verschillende tijdstippen van de dag en als voorbereiding op het onderzoeksproject UFO. Giovanni Baudonck heeft alle opgenomen gesprekken verzameld en gemonteerd. Wandel gerust mee en luister naar de Chronieken van de Nachtwandelaars.


U.F.O.
K.A.K., TransfoCollect & Jong Gewei

United Federation of Outsiders/ Opponents: een onderzoeksproject van K.A.K., TransfoCollect & Jong Gewei. Een politieke beweging. Een politieke partij. Verlegen radicalen. Meer nieuws volgt.


AVONDEN VAN HOOP
met Jong Gewei/ Kloppend Hert/ Vooruit/ Theater aan Zee

In tijden waarin Angst en Algoritmes, Polarisatie en Paniek lijken te regeren, is er meer dan ooit behoefte aan een tegengif. Lucas De Man nodigt tijdens de Avonden van Hoop vijf huizen – Het Zuidelijk Toneel, Kloppend Hert, ARSENAAL/LAZARUS, Het nieuwstedelijk en Victoria Deluxe/Kopergietery – uit om ons samen met hun gasten een gezonde dosis Hoop te geven. Het worden vijf totaal verschillende unieke theatrale avonden met een ding gemeen: je verlaat vol goeie moed en energie de zaal.

Think Positive. Als het over de toekomst gaat, dwingen we onszelf vaak in een korset van constructief denken en optimisme. Want aan woede en pessimisme hangt een geurtje van achteruitgang en verzuring. We worden er niet gelukkiger van. Maar de kracht van pessimisme wordt vaak onderschat. Het zorgt ervoor dat we dingen kritisch onder de loep nemen en zet aan tot handelen. Een jonge generatie eist nu haar plaats op in de wereld en dwingt het recht af om haar toekomst zelf in handen te nemen.

Theatergezelschap Kloppend Hert en hun atelierwerking Jong Gewei geven ruimte aan die jonge generatie, die steeds meer van zich laat horen. Een aantal scherpe jonge stemmen komen aan het woord. Ze tonen ons hoe ze hun woede of pessimisme omzetten in hoopvolle acties en verandering. Wat zijn hun wensen en verlangens voor morgen? Hoe willen zij die graag vormgeven? Daarnaast gooien de spelers van Jong Gewei hun verbeelding in de strijd om een andere toekomst.

Jong Gewei nodigde enkele sprekers uit: Hassan Al Hilou, Lisette Ma Neza en Marios Bellas in naam van Extinction Rebellion.

Ook de Bboys van Together We Stand in Gent passeerden tijdens deze avond. 

2 augustus 2019, NMBS Loods, Oostende

Foto (c) Maarten Geukens


FESTIVAL DE MARSEILLE
met Vooruit/ Jong Gewei

De delegatie Jong Gewei’ers (Ömer, Alpeslan en Malik) die in juni naar Marseille trok, sloeg de handen in elkaar met de andere stadsresidenten van Vooruit in de buitenwijk Plan d’Aou. Hieruit ontstond het idee om een samenwerking aan te gaan met La Gare Franche (het plaatselijke cultureel centrum). In de tuin van La Gare Franche organiseerden we een middag rond thema’s als gentrificatie en kolonisatie, waarbij we een platform creëerden voor verhalen van mensen uit de buurt en aanverwanten, rondetafelgesprekken over sociale en duurzame initiatieven uit de buurt, slam, rap en artistieke interventies.

Toonmoment op 24 juni 2019 in Marseille.


BAL MOSQUEE 2019
theatraal festival

Met veel goesting nodigen we u uit op 23 en 24 februari Bij De Vieze Gasten voor de tweede editie van Bal Mosquée, een tweedaags theatraal festival van theatergezelschap Kloppend Hert.

Een weekend lang presenteren we toonmomenten, theatrale interventies, live muziek, documentaires en gesprekken rond de vraag: waar kan het naartoe met ons onderwijs?

 In de aanloop naar de voorstelling Zero for Conduct, een co-creatie met Fabuleus in het najaar 2019, nemen we het thema onderwijs onder de loep. In ons werk met jongeren merken we dat ze vaak te weinig beschikken over instrumenten om kritisch om te gaan met de tsunami aan informatie die hen overspoelt. In die zoektocht zijn ze soms vatbaar voor ongenuanceerd opvattingen van de werkelijkheid. Daarom zou bv. filosofie een erg belangrijk vak moeten zijn, ongeacht studierichting, leeftijd of plek in het zgn. ‘watervalsysteem’. 

Wat is de mens? Hoe kunnen we (samen)leven? Wat kunnen we kennen?  Is de mens vrij of wordt hij gedetermineerd door natuurwetten? Zijn wij onze hersenen? Zijn we van nature egoïstisch of zijn we sociale dieren? Wat is de verhouding tussen wetenschap en religie?

En hoe maak je ruimte voor die vragen in een onderwijssysteem waarin leerkrachten bedolven raken onder paperassenwerk, malcontente ouders en arbeidsmarkt-gerichte leerdoelstellingen? 

Voor Bal Mosquée 2019 nodigden we theatermakers, choreografen, jongeren, experten en muzikanten uit om rond die vragen aan de slag te gaan. 

Verwacht u alvast aan interventies van oa. Marijke Pinoy, Elie Tass, Adnane Lamarti, Paola Bartoletti, Giovanni Baudonck, Judith Vindevogel, K.A.K (Koekelbergse Alliantie van Knutselaars), Shirin Rabi aka ShiSha, Wim Cuyvers, Geert Opsomer en de Kinderfanfare. 

Daarnaast presenteren ook jongeren van onze eigen werking Jong Gewei, van zusterorganisatie TransfoCollect en van de equipe van Fabuleus een aantal theatrale interventies. Ceremoniemeesters van dienst zijn actrice-pianiste Valentina Toth en slam poet Fatih Devos.

Op zaterdag 23/2 wordt u verwacht tussen 18u00 en 22u00, op zondag 24/2 tussen 14u00 en 18u00.

 

Bal Mosquée is een samenwerking van Kloppend Hert met KASK, Bij’ De Vieze Gasten en Vooruit met de steun van de Stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap.


SHIELD & FRIEND, may the force be with you
toonmoment

Wat als we een groep mensen de ruimte zouden insturen, om ergens anders de mensheid te vertegenwoordigen? Met alleen een vage herinnering aan het leven op aarde, zonder enig idee van hun bestemming. Erase and rewind. Een mini-mierennest met de meest uiteenlopende achtergronden, die opnieuw moeten uitvissen hoe ze met elkaar verder kunnen.

Is onze angst voor wat we niet kennen aangeboren of aangeleerd? Wanneer kiezen we voor een gemeenschap en wanneer voor onszelf? En als de mensheid opnieuw zou kunnen beginnen, zou het dan ook anders kunnen gaan? Met deze vragen in het achterhoofd, werkt de bemanning van Jong Gewei een week lang aan een toonmoment.

2 november 2018 om 20u30 Bij’ De Vieze Gasten

Van en met: Ahmed Kamal, Alpaslan Mercimek, Anil Ince, Arber Aliaj, Arno Hoornaert, Arthur Kepel, Bart Capelle, Ebenezer Ankrah, Elisa De Block, Gust Mestdagh, Haider Al Timimi, Juliette Guimet, Lore Termont, Lyna Sorokovska, Malik Fye, Miarka Van Peteghem, Naji Seddik, Omer Kurutepe, Renée Goethijn, Rune Van Haesevelde, Sammy Belabbas, Shushanik Gorginyan, Simon Voet, Suzanne Versele.


STUDIO SINDBAD
toonmoment

Studio Sindbad  is een onderzoek dat we voor het eerst delen met een publiek. We werken en tonen achtereenvolgens bij’ De Vieze Gasten, in Larf! en in Vooruit.

Wat hebben we nodig om ons ergens thuis te voelen? Waar kunnen we zijn wie we willen zijn? Wat kan een foto vertellen dat in woorden niet te vatten is? Studio Sindbad is het atelier van een fotograaf waar onze diepste geheimen op film worden vastgelegd.Vergeet de selfie: deze foto’s belanden beter niet op het internet.

Jong Gewei is de junior league van theatergezelschap Kloppend Hert. In tweewekelijkse ateliers zoeken mensen van uiteenlopende achtergronden samen uit waar hun talenten liggen, zowel op als naast de scene. Binnen Jong Gewei brengen we onze individuele verhalen samen en leggen een nieuwe puzzel van de wereld die we delen.

4 november 2017 om 20u30 Bij’ De Vieze Gasten

12 november 2017 om 16u bij Larf!

21 november 2017 om 20u in Minardschouwburg (i.s.m Vooruit)

Van en met: Yael Bobo, Anil Ince, Sammy Belabbas, Arthur Kepel, Arber Aliaj, Aleks Nasipyan, Juliette Guimet, Jenebah Kamara, Simon Voet, Ahmed Venos, Febe Coysman, Rune Vanhaesevelde, Shirin Rabi, Sarika Upadhyaya, Elisa De Block, Angela Borisova, Georgina Teunissen, Bart Capelle, Haider Al Timimi, Fien Mombaerts, Renée Goethijn, Lore Termont

Jong Gewei is een initiatief van theatergezelschap Kloppend Hert in samenwerking met Bij’ De Vieze Gasten, Larf!, Vooruit en KASK. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Gent.


BAL MOSQUEE 2017
theatraal festival

Van harte welkom op Bal Mosquee, ons gloednieuwe ééndagsfestival!

 Theatergezelschap Kloppend Hert zoekt nieuwe antwoorden voor een nieuwe tijd. Eten we bio of halal? Is de boerkini een nieuw taboe voor de westerse mens? En waarom douchen steeds meer jongeren op school in hun zwembroek? Moeten de rokken korter of langer? Is voetbal voor macho’s? Kan je moslim en homo zijn? Waar blijven de gender-neutrale wc’s? En wat met de liefde?

Bal Mosquee is een eendagsfestival waarin we het bos door de bomen proberen te zien. Of we planten er een paar bij. In het gezelschap van verlichte denkers uit oost en west vuren we een hele dag theater, battles, gesprekken en film op u af. We nodigen gasten uit en tonen pril werk van onze junior league Jong Gewei en haar Brusselse zuster Transfo-Collect.

Zondag 17 december van 14u tot 23u Bij’ De Vieze Gasten.

 

Bal Mosquee is een initiatief in samenwerking met Transfo Collect en Bij’ De Vieze Gasten met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Gent.