A BIGGER THING – LISI ESTARAS
OPERA BALLET VLAANDEREN
Wat betekent het om samen te dansen? Hoe bouw je aan een gemeenschap? Moet je wel dezelfde waarden delen? De Argentijnse choreograaf Lisi Estaras werkte een jaar lang met een diverse groep van vijftig dansers uit Gent rond ontmoeting, intimiteit en toenadering.
Enkele van onze Jong Geweiers maken mee deel uit van dit verhaal.
De Gentse operazaal wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een spectaculaire balzaal waarin de nu eens opzwepende, dan weer melancholische tango’s van de Argentijnse componist Eduardo Rovira de dans leiden. Deze onterecht onbekende tangovernieuwer verweeft in zijn composities muzikale invloeden uit de meest uiteenlopende stijlen. Net daarom vormen ze de uitgelezen soundtrack voor de heel verscheiden verhalen die de Gentse stadsbewoners meebrengen. Een nieuwe samenleving als een hybride constructie: het fundament voor A Bigger Thing. Na de voorstelling speelt de tangoband nog even door en nodigt de cast het publiek uit om de vloer in te nemen.
Beluister de playlist hier.
Speeldata: 15-17 september 2022
Duur: 60 min.
→ Tickets en info
WEE MIJ / WEE U
EINDWERK SUZANNE VERSELE
CAMPUS KAAI RITCS
Langs, via en naast Jong Gewei ontstaan schone synergieën. En sommige spelers groeien door richting kunsthogescholen en bewandelen daar verder hun pad.
Suzanne Versele is één van hen en presenteerde op 8, 9 en 11 juni haar eindwerk Wee mij / Wee u.
Als medespelers werkte ze onder andere met Ebenezer Ankrah en Arno Hoornaert – tevens twee Jong Geweiers.
SLOOP DE MUROS!
THEATER ALS MAGNEET VOOR MEERSTEMMIGHEID EN EEN ANDER ONDERWIJSMODEL
ARTIKEL

Op 9 maart 2022 organiseerde Jong Gewei een ‘Université Populaire’ in Vooruit. Een concept dat coaches en spelers van Jong Gewei samenbrengt met studenten en docenten drama van Hogeschool Gent-KASK-Koninklijk Conservatorium. Diezelfde middag ging An Van den Bergh van Demos in gesprek met Haider Al Timimi en Bart Capelle, artistieke coaches en oprichters, over de ontstaansreden en het artistiek-pedagogisch concept van Jong Gewei.
Lees het volledige artikel hier.
GENT, EUROPESE CULTURELE HOOFDSTAD 2030

We mogen trots melden dat Shushanik Gorginyan en Malique Fye beide zetelen in de 30 van 2030. Dit is een team toekomstdenkers dat Gent zal helpen naar de titel van Europese Culturele Hoofdstad van 2030!
ALI ÜNAL
MONTIGNARD 2021

Ali, een van de vaste begeleiders van Jong Gewei is de komende maanden een van de Montignards, een deskundigheidstraject van de Monty.
‘Kom, kom opnieuw, wie je ook bent, kom’ zei Rumi, de grote soefi-mysticus. Aan mijn medemontignards wil ik hetzelfde zeggen. Met een open hart en enorm veel goesting kijk ik de komende maanden tegemoet. Ik hoop zoveel mogelijk nieuwe zielen te ontmoeten want ik weet dat het een meerwaarde kan zijn in een creatief proces.
Zoals een kind dat naar de speeltuin gaat en weet: ‘ik ga zo de zandbak in’, zo kijk ik naar de scène. Ik creëer graag eerst een speelwereld met maquettes, kostuums, projecties en decor. Vanuit dat plezier kan je dingen laten ontstaan. Dan introduceer ik poppen en acteurs in mijn maquettewereld. Ik hou ervan om zo een magisch realistische wereld te creëren, een universum waar alles en iedereen een plaats kan krijgen.
Ik speel graag met verhoudingen tussen mensen en gebouwen. Gebouwen die vluchten van een stad omdat mensen er oorlog voeren. Of mensen die veranderen in gebouwen omdat ze te veel stilstaan in het leven en hun eigen afwezigheid bewonderen. Een hammam wordt een deur naar de dood of een bushokje dat een woonkamer wordt.
Op school leerde ik technieken om zo’n universum te creëren. Samen met de andere Montignards wil ik dit verder ontwikkelen en zoeken naar nieuwe manieren om zo’n wereld op scène te brengen. Want er is geen einde aan de verbeelding op het podium. Theater is misschien een van de weinige plekken waar alles mogelijk is zonder oordeel.
Kom meer te weten over de andere Montignards!
VIDEODROOM: GHOST ‘THE SHINING’ EDITION
VOORUIT EN FILMFEST GENT
16 tem. 24 OKTOBER 2020

Heeeeeere’s Johnny! Om het veertigjarige bestaan van Stanley Kubricks epische cultfilm te vieren, slaan Vooruit en GHOST opnieuw de handen in elkaar. Tijdens VIDEODROOM wandel je op je eentje doorheen Kubricks meesterwerk, op een exclusief, once in a lifetime, coronaproof én lekker spannend ‘haunted house’ parcours. Onderweg word je warm onthaald op optredens, performances, installaties, projecties en nog veel meer. Come play with us!
De derde samenwerking tussen GHOST en Vooruit mag je gerust speciaal noemen. Geen grote massa volk, wel een uiterst persoonlijke belevenis die je enkel tijdens VIDEODROOM kan beleven. Is het een toeval dat ‘The Shining’ centraal staat op deze editie? Natuurlijk niet: nog nooit is dit verhaal van afzondering en eenzaamheid zo herkenbaar geweest als in deze tijden. Daarom toveren we Vooruit om tot het Overlook Hotel, waarbij je op eigen houtje langs de minder bekende kantjes van het gebouw komt.
De line-up van deze unieke editie bestaat uit Siegfried Burroughs (Onmens, Kapitan Korsakov), Herrenscheide en Stef Van Looveren (in samenwerking met GOUVERNEMENT), Vooruit-resident Jong Gewei, Audiotheque, Shht, Winne Clement (Fujara Flutes), TTBWRS, gitarist Geoffrey Burton, Laima, Christeene, Maximiliaan Dierickx, dansers van Opera Ballet Vlaanderen, Studio Stories en Thelooca. Kom vooral zelf ontdekken wat ze juist doen. En wie weet loop je wel iemand tegen het lijf. Redrum!
“Making me feel powerless does not make you powerful“
TINE VAN DE LOOVERBOSCH
MEI 2020

Tine – lid Jong Gewei – spoot samen met vriendin Patrycja Olszówka krijtboodschappen op de Gentse stoep. Op verschillende plekken waar vrouwen regelmatig worden lastig gevallen, zijn nu verschillende zinnen waaronder ‘ Uw blik is ongepast, mijn kleren niet’ te lezen. Met deze sterke actie willen ze ongewenste intimidatie van vrouwen op de straat aanklagen. Lees het interview voor de VRT.
EBENEZER ANKRAH
VOORJAAR 2020
Ebenezer schreef als jong begeleider voor Younited9000 bij Victoria Deluxe enkele woorden neer over zijn ervaringen met racisme.
“Het klopt dat er nog heel veel racisme is. Ook al word ik er vaak mee geconfronteerd, je beseft dat niet altijd op het moment zelf. En soms zie je of voel je het gebeuren en wil je reageren. Ik vermijd wel zoveel mogelijk de confrontatie zodat het niet erger wordt. Maar het maakt me boos. Ik huil snel, toch heeft niemand me ooit zien huilen. Als er iets racistisch gebeurt rondom mij dan breek ik vanbinnen. Maar als ik lach, word ik sneller kalm.
Vanbinnen brandt er wel een vuur dat er wil uitkomen. Ik probeer dan ijs op dat vuur te leggen. Ik wou dat ik mezelf kon zien als een blanke man. Soms voel ik me als zwarte man gevangen in een gevecht tussen zwart en wit. Ik voel soms een haat voor witte mensen. Achteraf denk ik dan na: het zijn niet alle blanke mensen. De Trumpstemmers bijvoorbeeld zijn niet allemaal wit. Ik ken ook blanke mensen die superchill zijn en met mij babbelen. Er is blanke politie die vriendelijk is tegen mij op straat. En er is blanke politie die me brutaal behandelt.”
#BlackLivesMatter
Palestina – Israël Project
2019 – 2020 – 2021
Afgelopen zomer trokken een mix van jongeren uit de theaterateliers van Kopergietery, Victoria Deluxe en Jong Gewei naar Israël en Palestina. Op zoek naar de kracht en weerbaarheid van de jongste generatie worden deze ervaringen de basis van een nieuwe voorstelling.
Vanuit Jong Gewei nemen Suzanne Versele, Juliette Guimet, Yaël Bobo en Ebenezer Ankrah deel.
Artistieke Interventie tijdens ‘Aan Tafel! Verbind de stad!’, ism. VOORUIT
26 SEPTEMBER 2019
Vooruit nodigt Jong Gewei uit voor een inspirerend tafelgesprek tijdens het Festival van de Architectuur (een samenwerking van het stadsatelier van Vooruit, Vlaams Architectuurinstituut en Stadbouwmeester Gent). Verschillende sprekers laten hun licht schijnen over verbinding in de stad of stellen net die verbinding in vraag. Rond de tafel zitten beleidsmakers, kunstenaars, journalisten, denkers en zelfs biologen met elk een eigen strategie of invalshoek.
Ebenezer en Nagi creëerden naar aanleiding van deze uitnodiging een korte interventie, olv. Renée en Bart.