Neveneffecten

SUKR – HET EENZAME WESTEN

THEATERMAKERY

Onze Jong Gewei’er Brajan deed ons stilstaan bij een persoonlijk verhaal van economische migratie. Een verhaal over het kluwen van het systeem en het individu dat zich een weg baant door het soms hardvochtige bestaan van menszijn. Dat allemaal in een mix van Pools en West-Vlaams. De speeldata en meer informatie vindt je op de website van het eenzame westen

HAVOC – Haider AL TIMIMI

ANTIGONE

Haider bracht een ongelooflijke bende breakdancers bijeen rond de disruptieve én constructieve kracht van chaos. Verstorend en hoopvol in zijn systeemkritiek, met een energie die het publiek omver blies. HAVOC speelt nog steeds. Meer info vind je hier.

Havoc, door de ogen van Jonggeweier Brajan

Ik kwam binnen in de prachtige theaterzaal van VierNulVier. Afwachtend schuifelend op mijn stoel, niet wetende wat het stuk is.  Ik vermoed danstheater?

De lichten gaan uit, het stuk begint.
Het podium transformeert zich tot een achtergestelde wijk nadat de zon is gevallen.
Een oranje gloed van de straatlampen, een groep jongeren vrij letterlijk aan het hangen.
Hiphop weergalmt door de speakers, actie betreedt het toneel.

Iedereen haalt zijn beste kunstjes boven. Je ziet inderdaad veel breakdance, imponerende moves, dingen die ik niet zou kunnen doen. Ineens verandert er iets, uit de inïtiele individualiteit groeit er alsmaar eenheid.

De jongeren belichamen een structuur, en het stuk neemt een richting aan. Langzaamaan verandert de beloofde hiphop alsmaar meer in muziekstijlen, van spoken word, elektronische muziek tot jazz en klassieke muziek. Ook de choreografie wisselt meer en meer af tussen moderne dans en steeds indrukwekkendere breakdancebewegingen. Bewegingen die met momenten minder en minder op dansen lijken en meer op oosterse gevechtskunsten of op een vogel in de lucht. Met momenten lijkt de zwaartekracht geen effect meer te hebben op de mensen op scène.

Tot plots, de soldaten van vrijheid worden in echte soldatenkleren gestopt in een scène die ons herinnert aan de huidige toestand van de wereld. Onbezonnenheid maakt plaats voor verzet, verzet maakt plaats voor uniformiteit en in de pas lopen.

Toch kan ik niet stoppen met grinniken, ik kijk naar de voorstelling met een constante glimlach door het duidelijke spelplezier van de dansers. Later heb ik gehoord dat het een gedeelde mening is onder bijna alle Jong Gewei’ers.
Met recht en rede, de opgeblazen tank bleef namelijk niet eeuwig imposant.
Liefde voor de medemens, maar bovenal, liefde voor de dans en het leven, overwint altijd boven haat en verdeling.


‘Het leven is jazz, en wat wij willen doen is zien hoeveel jazz we er mogelijk uit kunnen halen.’  Havoc, wat een plezier om te zien.

-Tekst door: Brajan (Jonggewei’er)  

De ABRIKOZENBOOM –  Ali Can Ünal

KLUB KILIM & EIGEN KWEEK

Ali bracht met De Abrikozenboom een ontroerend verhaal dat kabbelt tussen persoonlijke herinneringen en wereldgeschiedenis. Een treffend weefsel van droomachtige vertellingen over grootvaders, dorpspleinen, beren en Perzische forten. Dompel je onder in de magische droomwereld van de abrikozenboom.