Neveneffecten

“Making me feel powerless does not make you powerful

Tine Van De Looverbosch

mei 2020

Tine – lid Jong Gewei – spoot samen met vriendin Patrycja Olszówka krijtboodschappen op de Gentse stoep. Op verschillende plekken waar vrouwen regelmatig worden lastig gevallen, zijn nu verschillende zinnen waaronder ‘ Uw blik is ongepast, mijn kleren niet’ te lezen. Met deze sterke actie willen ze ongewenste intimidatie van vrouwen op de straat aanklagen. Lees het interview voor de VRT.

 


Ebenezer Ankrah

schreef even geleden enkele woorden neer over zijn ervaringen met racisme. Dit was voor Victoria Deluxe waar hij jong begeleider is voor Younited9000.

voorjaar 2020

“Het klopt dat er nog heel veel racisme is. Ook al word ik er vaak mee geconfronteerd, je beseft dat niet altijd op het moment zelf. En soms zie je of voel je het gebeuren en wil je reageren. Ik vermijd wel zoveel mogelijk de confrontatie zodat het niet erger wordt. Maar het maakt me boos. Ik huil snel, toch heeft niemand me ooit zien huilen. Als er iets racistisch gebeurt rondom mij dan breek ik vanbinnen. Maar als ik lach, word ik sneller kalm.

Vanbinnen brandt er wel een vuur dat er wil uitkomen. Ik probeer dan ijs op dat vuur te leggen. Ik wou dat ik mezelf kon zien als een blanke man. Soms voel ik me als zwarte man gevangen in een gevecht tussen zwart en wit. Ik voel soms een haat voor witte mensen. Achteraf denk ik dan na: het zijn niet alle blanke mensen. De Trumpstemmers bijvoorbeeld zijn niet allemaal wit. Ik ken ook blanke mensen die superchill zijn en met mij babbelen. Er is blanke politie die vriendelijk is tegen mij op straat. En er is blanke politie die me brutaal behandelt.”

#BlackLivesMatter


 

Palestina – Israël Project

2019 – 2020 – 2021

Afgelopen zomer trokken een mix van jongeren uit de theaterateliers van Kopergietery, Victoria Deluxe en Jong Gewei naar Israël en Palestina. Op zoek naar de kracht en weerbaarheid van de jongste generatie worden deze ervaringen de basis van een nieuwe voorstelling.

Vanuit Jong Gewei nemen Suzanne Versele, Juliette Guimet, Yaël Bobo en Ebenezer Ankrah deel.

 


Artistieke Interventie tijdens ‘Aan Tafel! Verbind de stad!’, ism. VOORUIT

26 september 2019

Vooruit nodigt Jong Gewei uit voor een inspirerend tafelgesprek tijdens het Festival van de Architectuur (een samenwerking van het stadsatelier van Vooruit, Vlaams Architectuurinstituut en Stadbouwmeester Gent). Verschillende sprekers laten hun licht schijnen over verbinding in de stad of stellen net die verbinding in vraag. Rond de tafel zitten beleidsmakers, kunstenaars, journalisten, denkers en zelfs biologen met elk een eigen strategie of invalshoek.

Ebenezer en Nagi creëerden naar aanleiding van deze uitnodiging een korte interventie, olv. Renée en Bart.