Jong Gewei

Jong Gewei is een theaterplatform voor mensen vanaf 16 jaar.

Jong Gewei wil jonge wolven helpen ontdekken waar hun talenten liggen.

Gent is één van van de meest multiculturele steden van België. Jong Gewei wil de Gentse straat op het podium zien.

 

Jong gewei is een veilige omgeving waar aan de hand van experiment en onderzoek wordt gewerkt naar een toonmoment toe.

We confronteren met nuance, tegenstrijdigheden en waar en onwaarheden, kunst en literatuur. We denken kritisch en wrijven waar nodig.

Samen zoeken we uit wat je in huis hebt en wat je daarmee kan.

 

Tijdens tweewekelijkse ateliers op zondag Bij’ De Vieze Gasten wordt er gewerkt aan bepaalde thema’s en kan iedereen zijn specifieke vaardigheden ontwikkelen. Op het einde van elk atelier worden de presentaties aan elkaar getoond.  Maandelijks debatteren we tijdens de Club over thema’s die ons bezig houden. Tijdens de intensieve werkweken dompelen we ons helemaal onder en creëren we een gemeenschappelijke taal en jaarlijks werken we naar een publiek toonmoment toe. Deze vaste ateliers en werkweken worden aangevuld door masterclasses ism. KASK drama en individuele trajecten onder leiding van professionele begeleiders die de deelnemer uitdaagt en coacht.

 

Jong Gewei is een initiatief van Kloppend Hert, in samenwerking met Bij’ De Vieze GastenVooruitKASK en Kloppend Hert. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Gent en CERA.

De Club vindt maandelijks plaats op verschillende locaties, telkens op zaterdag van 14u tot 17u. Bart Capelle en Lars Kwakkenbos begeleiden deze namiddagen en nodigen de jongeren uit voor een ronde tafel gesprek over uiteenlopende onderwerpen die de jongeren zelf aankaarten en bezig houden. Het gesprek kan starten vanuit de actualiteit, een boek, een film, een gebeurtenis,…

De naam ‘De Club’ is gebaseerd op een psychiatrische instelling die in de eerste helft van de 19de eeuw werd opgericht. Ze integreerden patiënten in het reilen en zeilen van de instelling, maar ook de dorpen in de buurt. Zo werd de plaats tijdens de tweede wereldoorlog een plek van verzet, openheid en overleving en boden ze onderdak aan verzetsstrijders, intellectuelen, joden, kunstenaars en andere mensen die werden vervolgd. Deze werkwijze inspireerde ook een beweging van patiënten en therapeuten in Brussel die terug wilden naar een vertrouwde omgeving, weg van het hospitaal. De focus ligt daar op artistieke praktijken en vrije expressie. Deze Club wil een bredere beweging zijn – niet alleen binnen de psychiatrische context – en therapieën onderzoeken die teruggrijpen naar het menselijke en zoeken naar manieren van integratie en verbinding.

 

Jong Gewei is een samenwerking met KASK, de kunsten hogeschool van Gent. We organiseren masterclasses, Get-Together’s met de eerstejaarsstudenten en wonen elkaars voorstellingen en toonmomenten bij. Op die manier willen we de band tussen drama studenten en Jong Gewei’ers versterken en creatieve kruisbestuiving vergemakkelijken.

De masterclasses vinden plaats in de dramastudio’s van KASK en worden telkens door een professionele dramadocent begeleid, oa. Paola Bartoletti, Jan Steen, Marijke Pinoy en Geert Belpaeme gaven reeds les. Op deze manier breken we buiten de vertrouwde omgeving en worden andere manieren van lesgeven verkend.

Tijdens de jaarlijkse Get-Together werken we samen met de begeleiders en jongeren van Jong Gewei en studenten en docenten van KASK. We starten op de vloer en eindigen met een open gesprek over de samenwerking, theater, de vorm van de lessen,… kortom een moment waarop we iedereen samenbrengen.

 

Sinds juli 2019 hebben we de studio ‘Club’ in de Vooruit. Deze delen we samen met Platform-K, een organisatie die mensen met een beperking opleidt tot het professioneel danscircuit. De studio geeft ons meer tijd en ruimte om de individuele noden van de Jong Gewei’ers te ontwikkelen en op te volgen.

Contact

Wil je meer weten of deelnemen? Stuur een mailtje naar Elise De Vos.


Info

Artistieke leiding Haider Al Timimi haider@kloppendhert.be
Dramaturgie Bart Capelle bartcapelle@hotmail.com
Zakelijke leiding Brigitte Mys brigitte.mys@gmail.com
Productie leiding & communicatie Elise De Vos elise@kloppendhert.be
Sociale ondersteuning Lore Termont ministerievanhetgoeieleven@gmail.com


Locaties

Bij’ De Vieze Gasten
Haspelstraat 31
9000 Gent

Vooruit
1ste verdieping ‘Snoepwinkel’: het “Neuzeke”
Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Postadres

Kloppend Hert vzw
Beekstraat 39
9890 Dikkelvenne